Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Životní osud Jana Husa na plátna kin převedli Vávra a Svoboda. Objevil se i u Cimrmanů

Jak uctít dnešní výročí smrti mistra Jana Husa? Pokud vás horko ochromilo natolik, že jste vzdali například programově bohaté slavnosti v Husinci, do očí vám teče pot, že nejste schopni číst, možná přemýšlíte alespoň o tom, že byste Jana Husa nechali vstoupit na vaše televizní obrazovky či monitory. Co si ale pustit? Máme pro vás několik tipů.

Jan Hus - 1954

Začít samozřejmě musíme slavným opusem Otakara Vávry, který v roce 1954 odstartoval trilogii, jež patří mezi neoddiskutovatelné milníky tuzemské filmografie. V hlavní roli exceloval Zdeněk Štěpánek, který se o rok později objevil i v titulní roli filmu Jan Žižka. Velkolepé pojetí, ohromné počty komparzistů, krásné záběry... Film je však dodnes také kritizován pro dobový ideologický podtext, kvůli kterému jej mnozí diváci nedokážou přijmout.

Jan Hus - 2015

Dlouhých 60 let trvalo, než byl životní příběh Jana Husa opět zfilmován. V produkci České televize vznikl třídílný epos, který natočil Jiří Svoboda, režisér kultovních snímků Prokletí domu Hajnů, Skalpel, prosím či Zánik samoty Berhof. Nová verze opět staví na vizuální stránce a v neposlední řadě na hereckém výkonu Matěje Hádka. Z minulosti již diváci vědí, že Jiří Svoboda umí pracovat i s komorními scénami, které „novému“ Janu Husovi velmi sluší. Jako celek byla série přijata spíše rozpačitě. V žádném případě však Jan Hus z roku 2015 neurazí a když už nic jiného, přibližuje tuto významnou historickou postavu i mladé generaci, která ve škole při hodinách dějepisu prohání mobily a tablety.

Jan Hus - mše za tři mrtvé muže - 2009

Pokud máte rádi filmovou avantgardu, možná se vám zalíbí film Miroslava Bambuška z roku 2009. Ačkoliv k tomu název svádí, nejedná se o snímek, který by se věnoval samotné postavě Jana Husa, přestože ta zde vystupuje. Tento film zde zmiňujeme spíše jako zajímavost. Je to divácky velmi těžká látka, experiment, který není určen všem.

České nebe - 2010

Jan Hus se dostal i do společnosti Cimrmanů, a to v povedené hře České nebe, která je zároveň rozlučkou s nezapomenutelným Ladislavem Smoljakem. Bořivoj Penc v roli Husa v televizním záznamu opět řádí a i díky němu je už nyní z Českého nebe klasika, která se bez problému řadí mezi Záskok, Dobytí severního pólu či Hospodu Na mýtince.

Jan Žižka - 1955

Jak bylo zmíněno, rok po filmu Jan Hus se do kin dostal druhý díl s názvem Jan Žižka, který je točen snad ještě velkolepějším stylem a některými fanoušky je považován za vrchol série. Na režisérské židli opět Otakar Vávra, v hlavní roli Zdeněk Štěpánek a u not Jiří Srnka.

Jan Roháč z Dubé - 1947

Husitské tématice se věnoval také vůbec první český barevný film - Jan Roháč z Dubé. Filmaři opět nešetřili na výpravě - skvělé kulisy, historické kostýmy, mnoho komparzistů... Ačkoliv již tento snímek přece jenom zestárnul, za zhlédnutí jistě stále stojí.

Foto: upload.wikimedia.org

Štítky Jan Hus, Otakar Vávra, Jiří Svoboda, film, kino, Jan Žižka z Trocnova, Zdeněk Štěpánek, Jan Roháč z Dubé, slavnost, plátno, Ladislav Smoljak, Matěj Hádek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Životní osud Jana Husa na plátna kin převedli Vávra a Svoboda. Objevil se i u Cimrmanů  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.