Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Na pivo se chodilo k Homolkům na Ameriku

Od konce 19. století do roku 1978 prosperoval na Palackého náměstí hostinec Amerika. Politické orgány, a jimi řízený podnik Restaurace a jídelny, tvrdě zrušily název Amerika a razily raději U Homolků, ale výsledek byl, že lidé chodili na pivo k Homolkům na Ameriku.

Jméno Amerika mohlo (ale i nemuselo) souviset s Amerikou. Podobně jako hostince a podniky Alžír, Afrika, Sarajevo, Tivoli, Vídeň, Paříž, Miramare, Avion, Savoy apod. Politický předpoklad, že lidé pochopí změnu Savoye na Bajkal a budou chodit do Bajkalu, ale nevyšel.

Budějcká Amerika nebyla tak slavná jako později Amerika na Rudolfově, ale říz měla. Velký dům s hostincem byl postaven na konci 19. století. Byl součástí stavebního rozmachu na Josefáku (dnes Palačáku). Snad tam mohlo být velkoměstské náměstí, stejně jako nová náměstí v Praze na trochu starších Vinohradech, ale rozvoj zarazil na východě železniční pešunk v roce 1907. 

Dům byl zbořen v roce 1978. S ním i přízemní původní domky v Pekárenské. Vlevo mlékárna Voborských, vpravo provaznictví a mandl Kochtů. Objekt vyloženě nepřekážel. Samoobsluha BIOS, která byla slavnostně otevřena dne 28. dubna 1980 stála stranou. Na místě domu Homolků či Ameriky nebylo poté nic, jen nevzhledné parkoviště, na kterém brigádně „pracovaly“ úředníci státních orgánů, poněvadž celý areál BIOS se realizoval v rámci Akce Z. 

Aby se nekřivdilo podniku RaJ, tak ten poslal na radnici útvaru hlavního architekta dopis ze dne 23. února 1968, ve kterém oznámil moderní rekonstrukci jeho ekonomicky významné restaurace U Homolků. Útvar hlavního architekta však rekonstrukci nepovolil s tím, že dům je určen k asanaci (termín asanace byl ovšem krycí název pro demolici). Podnik RaJ se tedy na demolici zdravého bytelného domu nepodílel. Alespoň prosadil, že se na opačné straně Palačáku opravila restaurace Jirsíkov, dříve U Hryniaků, dnes U Kalicha. 

Na snímku z let po roce 1905 je pod nápisem Hostinec AMERIKA jméno Vavřinec Homolka. Vavřinec, Jan, František a Marie Homolkovi vedli hostinec po celé generace, což ve srovnání s jinými hostinci, kde se hostinští střídali jak v hokeji po dvou minutách, znamenalo že hostinec spravovali dobře a zasloužili se o jeho věhlas. V domě vlevo měli Homolků hokynářský obchod. 

Jak přišli Homolků na název Amerika není přesně doloženo. Asi se někdo vrátil z Ameriky a vyprávěl, jak to vypadá v New Yorku a v české kolonii v Chicagu. Název Amerika je znám až v roce 1905. Není vyloučen vliv Šmahovo amerického cirkusu v roce 1904. Na Josefáku účinkovali přední české mezinárodní cirkusy. Cirkus páně Berousukův, provazolezci Třískové, Blondini apod. Místní noviny se více věnovaly tomu, že mladý hoch Tříska spadl z lana a zlomil si nohu, nebo že v domě na Americe skočil z okna druhého patra jistý Jan Doležal. 

Před Amerikou na ploše Josefáku, později Palačáku, bývaly tenisové kurty, v zimě polévané vodou pro kluziště, krasobruslení a hokej. Vzniknul tam budějovický hokej (tenkrát hockey, bandy i kanadský- básnicky řečeno byla to kolébka hokeje). Na tom je zajímavé, že hokejisti neměli zázemí a šatnu Na Americe, ale u Hryniaků na druhé straně Palčáku. Dostávali tam po utkání párek a pivo.

Autoři

Štítky Drbna historička, hostinec Amerika, Amerika, pivo, hospoda, dům, Bajkal, Afrika, Paříž, Vídeň, Sarajevo, Alžír

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Na pivo se chodilo k Homolkům na Ameriku  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.