Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Průvod při Matiční slavnosti

Na pohlednici poslané v roce 1908 je ručně uvedeno „Srdečný podrav z matičních slavností“. Tyto slavnosti Matice školské se konaly vždy poslední neděli v červnu, tudíž průvod na Pražské kolem Budějovické pivnice a po Mariánském náměstí je zachycen nejméně o rok dříve. Vlevo stojí výpravný objekt slavné Budějovické pivnice. Nad ní přesahuje ústav hluchoněmých (ještě nebyl postaven dům GRAND BIO) a vpravo se rozkládá Mariánské náměstí, zatím bez tramvají.

Matice školská byl spolek založený ve městě dne 15. prosinec 1872 k podpoře českého školství. Zřizoval a udržoval české obecné školy, později i měšťanské a reálné, s českým vyučovacím jazykem. Slavnosti představovaly pro Matici zdroj příjmů. První se konaly v roce 1899 na zahradě nového Českého akciového pivovaru (později Budvar). Tam bylo centrum, ale slavilo se i v Besedě a na sadech. Průvod šel od Besedy, což je do pivovaru na dnešní automobilové poměry dost daleko, ale tenkrát se „chodilo“. V pivovarské zahradě přitahovalo hlavně pivo. Matice školská udělala v českém školství kus práce. Každý den sváděla vpravdě zápas o češtinu. Peněz měla zpočátku málo, proto žádala v roce 1876 radnici o podporu na vydržování českých škol ve výši 1800 zl. Obecní zastupitelstvo žádost zamítlo. Zrovna v tom roce byly komunální volby a Češi se na protest proti zamítnutí podpory voleb nezúčastnili. Tím ovšem nic nezískali, naopak. K tomu poznamenává Leopold M. Zeithammer, že Němci (kteří šli všichni k volbám) tak pohodlně bez zápasu dobyli úplné samostatnosti i libovůle na radnici.

Matiční slavnosti byly pro české obyvatelstvo svátkem. František Rada připomněl atrakce v pivovarské zahradě: „Pro jednu slavnost zkonstruovali elektrickou tramvaj, která jezdila na kolejích dlouhých asi půl kilometru a po celý den vozila lidi za malý poplatek. Elektřinu dodávala pivovarská elektrárna. Byla to senzační atrakce – skutečně první budějovická tramvaj. Jindy byly zase postaveny skluzavky, bludiště, panoptika.“ Z tramvajové atrakce se zachovala pohlednice odeslaná dne 11. července 1901. Znalec provozu tramvají Jan Bayer odvodil, že s největší pravděpodobností byla matiční tramvaj v provozu již při třetí matiční slavnosti 30. června 1901. Odhadl také, že trať byla rovnoběžní s dnešní ulicí Karoliny Světlé, rozchod měla 600 mm a jezdila na stejnosměrný proud o 100 až 120 V z pivovarské elektrárny. Matiční slavnosti se konaly naposled v roce 1914 do atentátu v Sarajevě. Po válce od roku 1918 se zase v pivovarské zahradě pořádali kulturní akce, Jihočeské národní divadlo zde hrálo Polskou krev a Prodanou nevěstu, ale Matice školská již nemusela zápasit o české školy. V roce 1925 se sama rozpustila.

To se ještě nevědělo, že republika přijde o pohraničí, poté úplně o všechno a zase bude válka. Do toho času se válka 1914-1918 nazývala Velká válka. Nikoho nenapadlo, že bude ještě větší a otřesnější válka než Velká válka. Matice školská zanikla, ale má svou ulici a školu Matici. Řada generací z Lineckého předměstí, to bylo území od Wilsoňáku za mostem u divadla až ke spojce před Rožnovem, prošla Maticí. Později Wilsonovo náměstí připadlo do školy v České ulici. A ještě později radnice Wilsonovo náměstí zrušila.  

Podle snímků lze odhadnout, že matičních slavností se zúčastnil skoro každý. Do pivovaru šly průvody škol, Sokolů, Besedy, baráčníků a dalších spolků, řemeslnických cechů atd., ale nezachovaly se snímky, jak se šlo z pivovaru nazpět. Asi jak kdo.

Autoři

Štítky Drbna historička, Matice, Matiční slavnosti, slavnost, Mariánské náměstí (Praha), válka, zahrada, Budějovický Budvar, Karolina Světlá, Leopold Maria Zeithammer, František Rada, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Sarajevo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Průvod při Matiční slavnosti  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.